profile

Hi, I’m a creator

Palm die stoep of voortuin in (+nieuwe data zoomsessies)

Published almost 3 years ago • 1 min read

Dag [VOORNAAM GOES HERE],

We zijn het voorbije jaar met z’n allen in een script van social distancing verzeild geraakt… We worden uitgedaagd en uitgenodigd om nieuwe mogelijkheden te zien als het aankomt op ontmoeting tussen gezinnen mogelijk maken.

Het voordeel is dat ik mensen niet meer hoef uit te leggen dat er zoiets als een script bestaat. En dat dit script geschreven én herschreven kan worden.

Het doet me bijzonder veel deugd dat jullie ruimtes beginnen zien die voorheen 'tussenruimtes of onbelangrijke ruimtes' leken zoals buiten aan de voordeur of aan de kapstokken in de gang. Nu blijken dat ineens wel plekken die een immense waarde kunnen krijgen.

Hoe kan je net die plekken benutten om gezinnen alweer een stap dichter bij de opvang, bij elkaar, bij de buurt te brengen? Wat zie je nu al gebeuren op deze plekken? Nog vòòr jullie er als team er goed bewust aan een (nieuw) script schrijven.

Al blijft gezinnen uitgebreid onthalen binnen in je voorziening nog even niet zo evident, de maatregelen laten wel toe om meer buiten te doen.

“We hadden niet de gewoonte om ouders mee te nemen op wandeling terwijl er met de kinderen in onze opvang heel veel gewandeld wordt. Toen dacht ik: ‘kunnen we daar niet meer op inzetten?’ Dat kan een heel andere dynamiek geven.” — deelnemer zoomsessie

Je kan in je eigen setting onderzoeken hoe je de buitenruimte of tussenruimte meer kan gebruiken. Heb je een voortuin, een brede stoep, is er een autovrije zone, een ruime gang waar je de deur kan laten openstaan, … ? Wat eerder misschien verloren ruimte leek, biedt nu misschien de ideale kans om elkaar terug meer te ontmoeten.

Tijdens de gratis zoomsessies die ik organiseer kwamen er tal van mooie voorbeelden hoe kindbegeleiders, verantwoordelijken, vormingswerkers, … die mogelijkheden zien én benutten. Van een 'Koffiestop op de stoep' tot plannen smeden om de voortuin in te palmen.

Prachtige initiatieven om (opnieuw) in te zetten op ontmoeting en verbinding.

Hoor en deel je graag zelf wat er wel en niet zou kunnen werken?

Welkom op een van de volgende zoomsessies:

  • donderdag 24 juni, 13u (voorzie ongeveer een uurtje)
  • dinsdag 13 juli, 9u30 (voorzie ongeveer een uurtje)

Net voor de sessie klik je op de zoomlink onderaan op https://www.ontmoetenissimpel.be

“Ik heb veel mogelijkheden gehoord wat er mogelijk is in buiten terug samenzijn. Daar wil ik mee beginnen met ons team en vanuit die ervaring wil ik dan bekijken wat we hierna kunnen doen.” — ervaring van een deelnemer aan de zoomsessie

Intussen wens ik ons allen wat schoner lente- en zomerweer toe zodat we elkaar massaal buiten kunnen ontmoeten ;-)

Hartelijke groet

Naomi

Hi, I’m a creator

Read more from Hi, I’m a creator

Dag [VOORNAAM GOES HERE] “De wereld die we nu kennen — van ouders die buiten blijven — ken ik beter dan de wereld van ouders die binnenkomen.” Amai, wat werd ik geraakt toen een verantwoordelijke dit met ons deelde tijdens de laatste open zoomcall. Waarop een andere verantwoordelijke reageerde: “Ik heb het wel gekend ervoor, maar de huidige groep ouders niet.” Wanneer een situatie zoals deze zo’n anderhalf jaar duurt, dan krijg je dus een nieuw 'normaal' voor wie nog maar zo lang in de opvang...

almost 3 years ago • 1 min read

Dag [VOORNAAM GOES HERE] Donderdag staat er terug een zoomsessie gepland waar we samen kijken hoe we (opnieuw) kunnen inzetten op verbinding & ontmoeting. Heel wat inspirerende vragen en voorbeelden komen in zo’n sessie aan bod. Ik deel graag nog een boeiend voorbeeld uit de vorige sessie met een groep van kindbegeleiders, verantwoordelijken, vormingswerkers, studenten, … Een simpele koffie of een vooropgestelde activiteit? Op de ene plek begint het allemaal bij een eenvoudige kan koffie als...

almost 3 years ago • 2 min read
Share this post